Havanınızı kullanarak neler yapabilirsiniz?
HAVANDA PESTO
70 gr fesleğen
1 diş sarımsak
50 gr dolmalık fıstık
3 çay kaşığı deniz tuzu
100 gr zeytinyağı
70 gr fesleğeni saplarından ayırın ve havanın içine koyun. Üzerine 2 çay kaşığı deniz tuzu ekleyip püre haline gelene kadar dövün. Tuz oranı biraz fazla gelebilir fakat tuz fesleğenleri iyice dövebilmeniz ve pestonuzu uzun süre muhafaza edebilmeniz için gerekli malzemelerden birisi. Ayrıca pestonuzu kullanacağınız yemeğe ekstra tuz kullanmadan da tadı dengeleyebilirsiniz.
Daha sonra havanın içine 1 diş sarımsak ve 1 çay kaşığı deniz tuzu ve 50 gr dolmalık fıstık daha ekleyip yine püre haleni gelen kadar dövün. Son olarak havana 100 gr zeytinyağını ekleyerek pestonuzu tamamlamış olacaksınız. Şimdi sosunuz kavanoza alabilirsiniz. Kavanozunu kapatmadan önce sosunuzun üzerini kapatıcak kadar zeytinyağı eklerseniz pestonuz daha uzun ömürlü olacaktır.
HAVANDA ET MARİNASYONU
3 diş sarımsak?
1 dal biberiye?
2 çorba kaşığı beyaz şarap sirkesi?
3 çorba kaşığı zeytinyağı?
1 adet kurutulmuş acı biber?
1 tatlı kaşığı tane karabiber?
3 çay kaşığı deniz tuzu
Et için marinasyon yapmanın, havanda ne kadar kolay olduğuna inanamayacağınız bir tarif. Öncelikle 3 diş sarımsağı, 1 çay kaşığı deniz tuzuyla havanda ezin. Daha sonra havana 1 dal taze biberiyenin yapraklarını ve 1 tatlı kaşığı tane karabiberi ekleyip iyice dövün. Bu sırada biberiyeden inanılmaz kokular yükselmeye başlayacak. Bu karışıma 2 çorba kaşığı beyaz şarap sirkesi ve 3 çorba kaşığı zeytinyağı eklerseniz yaklaşık 250-300 gr lik bir eti marine etmek için yeterli bir sosunuz olacak. Acı sevenler, 1 adet kurutulmuş acı biberi ince ince doğrayarak sosa ekleyebilir.
HAVANDA BADEM EZMESİ
250 gr toz çiğ badem
4 çorba kaşığı su
100 gr toz şeker
3 damla limon suyu
Öncelikle şerbet ile başlamak istiyorum. Böylece o bir kenarda beklerken biz de tarife devam edebiliriz. 4 çorba kaşığı suya ve 8 silme çorba kaşığı (100 gram) toz şekeri ekleyip ufak bir tencerede kaynatın. Kaynamaya başlamasından sonra bir dakika bu şekilde ocakta tutun; şerbetiniz biraz daha koyulaşacak.?Ardından soğuması için bir kenara alın, içine şekerlenmemesi için üç damla limon sıkın.
Şerbet soğurken toz bademleri havana koyun ve iyice incelene kadar dövün. Biraz zaman alacaktır ama bu yöntem ile yapmanın ne kadar lezzetli olacağına inanamayacaksınız. Bademlerinizi macun haline gelene kadar dövmeniz gerekiyor. Mutfak robotundan yardım alsanız bile mutlaka macun kıvamını gelmesi için havan kullanmanız gerekiyor bu yüzden bence havanla başlayıp bitirmek size muhteşem bir tecrübe yaşatacaktır. Macun kıvamına gelmiş bademlerinize şimdi soğumuş olan şerbetinizi ekleyemeye başlayabilirsiniz. Badem ezmelerine her seferinde bir kaşık ekleyerek karıştırın, kıvamına geldiğinde en son olarak istediğiniz şekli verip dinlenmeye bırakın. Nefis badem ezmeniz yarım gün sonra tatları iyice birbirine karışmış şekilde hazır olacak.
HAVANDA ACUKA
1 çorba kaşığı tane kişniş
1 çorba kaşığı tane dört renk biber
1 çorba kaşığı tane kimyon?
Yarım demet taze zahter kekik?
3 avuç ceviz?
4 çorba kaşığı biber salçası?
4 - 5 çorba kaşığı zeytinyağı?
1 adet kırmızı acı biber
1?er çorba kaşığı kişniş, dört renk biber, kimyon tohumlarını ve salçanızın durumuna göre 1 tutam tuzu havanda dövün. 3 avuç cevizi de havana ekleyip dövmeye devam edin. Havana 4-5 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin ve karıştırın. Yarım demet zahter kekiği elinizle parçalar haline getirin ve son olarak da 1 adet kırmızı acı biberi ince doğrayarak havana ekleyip, karıştırın. Havandaki karışımı salçaya ekleyip 1-2 kere hafifçe karıştırın. Başlangıç olarak cipse banıp yiyeceğiniz acuka ana yemek öncesi iştahınızı daha da açacak.
Büyük şekerci kavanozunuz ile neler yapabilirsiniz?
ÜZÜM SİRKESİ
2kg üzüm
Üzerini kapatacak kadar içme suyu?
1 çay bardağından az organik sirke ve / veya sirke anası
Sirkeyi genel olarak salata soslarında kullanılan veya turşu yapmak için gerekli olan bir malzeme olarak görüyoruz. Oysa sirke ve çeşitleri etlerde, soslarda, fırın ve ızgaralarda inanılmaz roller oynayabiliyor. Sirke dünyasına girince meyvelerden bitkilere ve şaraba kadar pek çok farklı yöntemle sirke yapabilirsiniz.
2 kg. kadar üzümü, sirkeyi kuracağınız ağızı geniş cam bir kaba tepeleme bir şekilde yerleştirin. Saplarını isterseniz üzerinde bırakabilirsiniz. Beyaz üzüm ya da siyah üzüm kullanabilirsiniz, tamamen sizin zevkinize kalmış. Üzümleri kaba biraz bastırarak yerleştirdikten sonra üzerini kapatacak kadar içme suyu koyun. Sonra üzerine 1 çay bardağından az organik sirke ilave edin. Bu sirkenin daha çabuk fermente olmasını sağlayacaktır. Daha önce evde sirke denemiş olanlar bilirler, sirkenin üzerinde fermente olduktan sonra jölemsi bir tabaka oluşur, işte bu sirke anasını da sirke yapmak için ayırıp kullanabilirsiniz. Daha sonra kabın ağzını tülbentle kapatıp ılık ancak güneş almayan bir yerde, her gün biraz çalkalayarak 15 gün bekletin. Tülbent, meyve dışarda kalınca oluşan sirke sinekleri için önlem. Yaklaşık iki hafta boyunca her gün sirkenizin kokusuna ve tadına bakın. Asit oranı ve tadı üzümün cinsine, durumuna ve ortamın sıcaklığına göre değişir; damak tadınıza göre hazır olup olmadığına karar verebilirsiniz. Sirkeniz hazır olduğunda ince tülbentlerden geçirip, süzün ve şişeleyin.
MANDALİNATA TARİFİ
3 bardak taze sıkılmış mandalina suyu
3 su bardağı toz şeker
Limonata kışın yapılır ama bize yazı hatırlatır garip bir şekilde. Mandalinata hiç içtiniz mi bilmiyorum, ama mutlaka denemelisiniz, kokusuyla tadıyla alır götürür insanı?
Öncelikle mandalinalarınızı iyi seçmelisiniz. Mandalina ne kadar güzel olursa içeceğiniz de o kadar güzel olur, dolayısıyla tam mevsiminde ve yetiştikleri yörelerden almaya çalışın meyveleri. Böylece, sık bulamadığınız o güzelim koku ve lezzeti şişeye konsantre bir şekilde hapsedip, yavaş yavaş keyfine varabilirsiniz. Yeşil mandalina bulabilirseniz onu tavsiye ederim, kokusu ve lezzeti bir başka güzel.
Mandalinayı sıkın. Eski tip meyve sıkma presinde kabukların suyu çıkacak sertlikte sıkın. İçine en ince rendenizle her 1 bardak için 1 meyvenin kabuğunu rendeleyin. 1 bardak su için 1 bardak şeker oranını kullanın. Bu karışıma ezilmiş taze nane yaprakları veya rendelenmiş taze zencefil de katabilirsiniz.
Karışımı 2 gün kapalı kapta, buzdolabında bekletin ve ara ara karıştırın. Sonra bir elekten geçirip süzün ve şişeleyin. Şişeleri serin ve gölge bir yerde bekletin, ilk hafta her gün, sonra 2-3 haftada bir şişeleri çalkalayın ve kullandıkça birer birer açın.